Tüm yangınlarda bizleri bekleyen tehlikeler vardır. İtfaiyeciliğin dünyanın en stresli mesleklerinden sayılma sebeplerinden en önemlisi bu tehlikelerdir. Yangının geometrik olarak büyümesinden dolayı yangın yerinde bulunanlar ve yangına müdahale edecekler çok hızlı hareket etmek zorundadır. Yangınlar, bazı özel durumlar hariç (akaryakıt ve gaz yangınları gibi) başlangıçta küçük olmasına rağmen yangın bileşenlerinin özelliklerine bağlı olarak çok hızlı büyümektedir.
Özellikle ortamda yangının daha hızlı büyümesinisağlayacak kolay yanabilen maddelerin bulunması ve rüzgâr bu süreci çok daha hızlı geliştirmektedir.
İtfaiyecilikteki şu prensipten yola çıkarak; Başlangıçta bir bardak su ile söndürülebilecek bir yangın, ikinci dakikada bir kova su ile üçüncü dakikada bir fıçı su ile ancak söndürülebilir. Bir başka değişle yangın, karşısına herhangi bir engel çıkmazsa sürekli büyür ve yayılır. Tüm bina tesis ve yaşam alanlarımızda yangın güvenlik önlemleri almamız gerekir. Yangın için alınan bütün güvenlik önlemleri sürekli kontrol edilmeli ve her an kullanıma hazır tutulmalıdır. Acil çıkış kapıları ve merdivenleri her zaman açık olmalıdır. Yangın söndürme cihazları kaçış yolları üzerine kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmelidir.
Yangın yerinde saniyelerle yarışıldığı hiçbir zaman unutulmamalıdır. İtfaiye araçlarının birinci derecede geçiş üstünlüğüne sahip olmasının en önemli nedeni budur. Diğer araçlar itfaiye araçlarına hemen yol vermeli, itfaiye araçlarının geçişini zorlaştıracak şekilde araç park edilmemelidir.