Türkiye’de son bir yılda meydana gelen depremler, bize ülkemizin deprem kuşağında olduğu gerçeğini hatırlattı. Peki, biz bu depremlere ne kadar hazırlıklıyız. İşletmelerimizde, konutlarımızda depreme karşı hangi önlemleri almalıyız. Öncelikle bilmemiz gereken depremi engelleme şansımız yok alacağımız önlemlerle can ve mal kayıplarını önleyebiliriz.
Bu önlemleri başında binalarımızı depreme dayanıklı yapmak ve mevcut binalarımızı güçlendirmek gelir. Konutlara deprem sigortası yaptırarak ekonomik olarak kendimizi güvence altına almalıyız. Bu önlemlerle birlikte yapısal olmayan, yani bina kaynaklı olmayan hasarlardan korunmak için Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazları bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde sabitlemeliyiz. Dolapların üzerine ve yüksek raflara ağır eşyalar koymamalıyız. Raflardaki düşebilecek eşyaları sabitlemeliyiz. Patlayıcı, yanıcı ve zehirleyici maddeler düşmeyecek şekilde koruyucu dolaplar içinde depolamalıyız. Bu dolapların ve maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketlendirmeler yapmalıyız. Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarının yerlerini bilmeliyiz ve otomatik hale getirilmelidir. Konut veya iş yerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı bulundurmalıyız.
Acil çıkış yolları açık olmalı, eşya ve malzeme koymamalıyız. Bir deprem planı hazırlayıp, bu plana göre nasıl davranmamız gerektiğinin tatbikatını yapmalıyız. Deprem sonrası acil ihtiyaçlarımızı gidermek için temin edeceğimiz deprem çantası ile hazırlıklarımızı tamamlamalıyız. Deprem anında bulunduğumuz yerdeki bize hayat üçgeni oluşturabilecek en güvenilir eşyanın yanına çökerek sallantının geçmesini beklemeliyiz. Sallantı geçtikten sonra çıkışa en yakın yoldan binayı terk etmeliyiz.